Undulat

Undulat

eller

Melopsittacus Undulatus

Namn: Undulat Latinskt namn: Melopsittacus undulatus

Familjenamn: Psittacidae

Utbredning: Australien

Längd: Ca 18-22 cm.

Livslängd: 5-10 år.

Sällskaplighet: Kan bli mycket tama och pratsamma.

Utfodring: Hirs, undulatblandning, frukt och grönt(obesprutat).

Färgvarianter: Flera.

Revirinstinkt: Undulaten är förhållandevis fredlig och hålls med

fördel i flock och går bra ihop med parakiter. I stora burar eller

voljärer kan de gå ihop med mindre finkar men risken är stor att

Undulaterna trakasserar dem.

Hälsa: Kan lätt drabbas av förvuxen näbb. Ordentligt med grenar

att gnaga på är förebyggande. Kan även drabbas av näbbskabb,

fettsvulst och Fransk fällning.

Uppfödning: Föds med fördel upp i koloni.

Bo: Holk med ett lager spån i botten.

Antal ägg: 4-6

Ruvningstid: 18 dygn.

Uppmatning: Äggfoder, grodda fröer, hirskolvar, frukt och grönt

(obesprutat).

Flygfärdiga: Cirka 35 dygn.

Vilda Undulater finns spridda över större delen av Australiens inland och är gräsgröna till färgen. John Gould (se Gouldsamadin) förde de första Undulaterna till England 1840. Dess villighet att häcka i fångenskap och dess förmåga att härma ljud och tal gjorde den snabbt mycket populär. I dag är det den mest populära burfågeln världen över och den finns i otaliga färgvarianter. Kamilaroifolket i Australien kallade undulaten för Betcherrygah som betyder "god mat". Detta har gett upphov till det engelska namnet på fågeln, Budgerigar.

Undulaten är en av de mest lättskötta och populär sällskapsfåglarna. Men därmed inte sagt att den inte behöver skötsel. Ska den bli tam och hålla sig frisk så behöver den både skötsel, flygturer och ompyssling. Vill du dessutom att den ska lära sig tala så får du räkna med dagliga tallektioner. Det lär finnas Undulater som kan mer än 500 ord! Förutom de ord eller ljud en Undulat kan lära sig så har den sitt naturliga chatter och kraxande. Har man många fåglar kan detta bli ganska intensivt och störande. Det kan vara bra om man i så fall kan stänga om dem eller mörklägga. En duk eller liknande som läggs över buren

Undulater är inte särskilt aggressiva, men bör i begränsade utrymmen ändå inte blandas med finkar och andra mindre fåglar. Undantaget är Risfågel, vilka hävdar sig bra mot undulaterna även i mindre burar, och möjligen Zebrafinkar. Undulater är som alla tropiska burfåglar känsliga för drag, men är annars härdiga, och kan hållas i voljärer utomhus till långt fram på hösten, om de har möjlighet att själva gå inomhus nattetid. Djurskydd enligt L80

Allmäna råd Fågelungar av undulat bör efter kläckningen hållas tillsammans med minst en matande vuxen fågel i minst 6 veckor.

Undulater bör få bada minst en gång i veckan, det är bra för fjäderdräkten. Vissa fåglar föredrar att duschas med en blomspruta medan andra gärna badar i ett lämpligt fat eller speciellt fågelbadkar.

 


Honan lägger 4-6 ägg i holk och ruvas i 18 dygn. Ungarna blir flygfärdiga efter ca 35 dygn och klarar sig själva en vecka senare. Om du endast har ett Undulat par kan det mycket väl fungera att föda upp en kull i en vanlig bur annars når man bäst resultat om de får häcka i en större bur eller voljär tillsammans med andra Undulater. Vill du kunna styra aveln så att var par ska hållas för sig är det en fördel om burarna står så fåglarna kan se och höra varandra.

Dessa fakta om Undulaten hittade jag på Maximilianfox